Ohje on otettu Pirkan resepteistä hieman muokaten.

1837842.jpg

1837844.jpg

400 g nahatonta lohifileetä
0,5 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl vettä

Kastike:
2 rkl margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl kalanhaudutuslientä + vettä
0,5 dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria
sitruunanmehua
1 kananmuna

Perunasose:
750 g perunoita
vettä
suolaa
1 rkl margariinia
1 kananmuna
suolaa

Vuokaan:
0,5 dl juustoraastetta

Aloita perunasoseen valmistamisesta. Kuori perunat, lohko ne pieniksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Kaada vesi pois ja höyrytä kuiviksi. Lisää margariini ja vatkaa tasaiseksi soseeksi sähkövatkaimella. Vatkaa muna ja sekoita se sitten perunasoseen joukkoon hyvin vatkaten. Mausta tarvittaessa suolalla. Pidä lämpimänä.

Voitele kookas, matala, reunallinen uunivuoka ja nosta huuhdotut kalafileet vuokaan. Mausta fileet suolalla ja valele sitruunanmehulla. Lisää vuokaan vesi ja peitä foliolla. Kypsennä kalaa 200-asteisen uunin alatasolla, kunnes se on muuttunut kauttaaltaan läpikuultamattomaksi, eli 10-20 minuuttia fileiden paksuuden mukaan.Kaada vuokaan valunut liemi talteen ja pidä kala lämpimänä.

Sulata voi pienessä kasarissa ja kiehauta siinä jauhot. Lisää kastikeliemi, sekoita kastike tasaiseksi ja anna sen kiehua hetken aikaa. Lisää kerma ja mausta kastike tarvittaessa suolalla, ripauksella valkopippuria ja sitruunanmehutilkalla. Vatkaa muna rikki ja vatkaa se kastikkeeseen tasaiseksi.
Asettele kypsät kalafileet vuoan keskelle. Nostele perunasoseesta lusikalla palloja vuoan reunoille. Peitä kastikkeella. Ripottelepäälle juustoraaste ja gratinoi kalaa 225-asteisessa uunissa 10 - 20 minuuttia ruoan uuniin panon lämpötilan mukaan.