Pitkästä aikaa leivoin leipää. Ja kylläpä maistuikin hyvälle itsetehty leipä. Miehen mummolle viedään huomenna 80-vuotissyntymäpäivälahjaksi yksi leipä, kun mitään lahjaa ei saa viedä. Karjalanpiirakoita olisin halunnut tehdä, koska mummokin niitä tehtaili aikoinaan. Mutta koska en ole piirakoita kovin useasti valmistanut, niin en halunnut alkaa niitä nyt kiirellä tekemään. Jonain  päivänä kyllä niitä vielä teen.

Kuvassa todellakin on leipä, vaikka pullapitkoltakin kovasti näyttää :)
1616650.jpg

4 kpl

1 l vettä
2 pussia kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1 rkl anista
1 rkl fenkolia
0,5 dl siirappia
10 dl sämpyläjauhoja
9 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl öljyä
Voiteluun:
Kananmunaa
Pinnalle:
seesamin- ja unikonsiemeniä

Sekoita vesi, suola, mausteet ja siirappi. Sekoita hiiva jauhojen sekaan ja alusta jauhot taikinaan. Lisää öljy. Kohota taikina. Jaa taikina ensin neljään osaan. Jaa vielä jokainen osa kahdeksi palaksi. Leivo osat nauhoiksi. Kierrä kaksi nauhaa toistensa ympäri. Nosta leivät samalle pellille. Kohota lämpimässä paikassa. Voitele munalla. Ripottele joka toiselle taikinasäikeelle seesaminsiemeniä ja lopuille unikonsiemeniä. Paista 200 asteessa alimmalla ritilätasolla 40 minuuttia.